И през 2020 година жилищните имоти се доказаха като сигурното убежище за парите ни. Годината приключва със спадове във всички градове, но те са минимални, се казва в анализ на агенция iBrokers.

След шока от първото затваряне, увереността на купувачите се завърна и годината приключи с балансиран пазар, стабилни цени, а в някои случаи и с леки ръстове спрямо началото на годината.

Банките уверено финансираха жилищни имоти при рекордно ниски лихви и самоучастие от 20%, което показва тяхната вяра в пазара в краткосрочен и средносрочен план.

През настоящата година експертите от агенцията не очакват резки промени в пазара. Според тях активността ще се запази, като всички ще трябва да следим внимателно развитието на здравната криза, ефекта от края на мораториума по плащанията на кредити и развитието на пазара на труда.

НАЕМИ НА ЖИЛИЩНИ ИМОТИ

През изминалата година станахме свидетели на траен спад от над 20% и по-голяма конкуренция в търсене на наематели. Имотите на сегмента на наемите се задържаха  по-дълго на пазара спрямо предходни години в резултат на повишено предлагане на от пазара на краткосрочни наеми.

Друго, което повлия сериозно, беше преминаването в онлайн среда на студенти и изнесеното работно място, които направиха локацията маловажна и доведоха до масово изнасяне от големите градове към родните места.

Наблюдава се и трайно търсене на ваканционни и селски имоти под наем. Очакванията са тези тенденции да се запазят, което ще затвърди натискът върху пазара на наеми. Очакваме да се развие пазар на средносрочни наеми за по 3-4 месеца, с цел разнообразие и местоживеене според сезона и близостта до планина и море.

БАНКИ И КРЕДИТИ

Статистиката на АП показва спад в броя вписани ипотеки с 12.8%, но в същото време БНБ отчита рекордни суми по усвоените кредити. Голям процент от хората предпочитат да финансират покупката на дом с потребителски кредити, чийто лимит достига до 80 хил.лв., тъй-като те не се обезпечават директно с имота, който е предмет на сделка, ангажиментът е за по-кратко време, а срокът и процедурата по усвояване са значително по-леки.

През настоящата година не се очаква повишаване на лихвените проценти и условията по кредитите за жилищни имоти.

Банките ще са почти „глухи“ за финансиране, обезпечено с офиси и магазини.

БИЗНЕС ИМОТИ

Пазарът на офиси и търговски площи претърпя тежък удар от настъпилата здравна криза и наложените забрани. При офисите, „ЗУУМ“ ефектът или преминаването изцяло в онлайн среда , доведе до безпрецедентно опустяване на сградите, като превърна бизнес парковете в големите градове……просто в паркове, в които няма никой.

При магазините търговията премина онлан магазините по централните улици останаха празни.

Единствените бизнес имоти, които преминават успешно през тази година, са складовете, при които се наблюдава истински бум, подкрепен от интернет търговията.

При офисите и търговските площи кризата тепърва ще се разгръща, защото обикновено там се подписват дългосрочни договори, които е трудно да се прекратят и ще трябва да се мине през съдебни битки и процедури по фалит, които са невидими за нас.

Здравната криза ще отмине , но изнесеното работно място вече е трайна опция и нито служители, нито работодатели някога ще искат да се разделят с нея, което трайно ще промени този пазар. При търговските площи никога няма да се върнат взаимоотношенията и нивата, които помним , а всичко това ще се отрази в спад в наемните нива и трайна липса на наематели по централните улици и големите шопинг центрове. Брокерите споделят, че очакват по главните улици да започнат да се появяват офиси и малки „мострени центрове“ на онлайн магазините, а някои офис сгради и молове е възможно да се превърнат в жилищни сгради, болници, училища и други.

Източник: агенция iBrokers

 

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *