Защо вашият брокер не бива да предлага вашия имот само на частни лица?

Имате ли представа какво означава фразата „само за частни лица“, която често срещаме в обявите за недвижими имоти?

Тя съвсем не е невинна и може да промени тотално възможностите за реализация на офертата.

Има само две причини брокер да обяви оферта така и нито един от тях не е изгоден за вас.

BGimoti.net обяснява:

  1. Брокерът не желае да работи в сътрудничество с останалите агенции

Какъв е принципът на работа на агенциите?

В България секторът е сравнително млад и много хора все още не знаят какво точно представлява услугата на агенцията.

Те често гледат на агенцията като на някой, който просто ще публикува обява някъде и ще чака да му се обадят.

Това съвсем не е така. Работата на брокерите е да представят имота ви на възможно най-много клиенти и един от начините за това е като работят в сътрудничество с останалите агенции.

Иначе казано, ако вие работите с агенция X, то вие не сте ограничени само до нейните клиенти. Всеки един брокер в града, който има потенциален клиент, би трябвало да може да се обади на вашия брокер за насрочване на оглед. Другият брокер ще представлява купувача, а вашият брокер представлява вас и защитава вашия интерес (съответно цена). Купувачът дължи комисион на агенцията, която го е довела, а вие дължите вашия на брокера, с който вие работите.

Някои брокери обаче искат да „затворят“ сделката, като представляват и купувача и продавача, и съответно да получат комисиона и от двете страни.

Те не работят в сътрудничество с другите агенции, но така вашият имот няма да може да бъде представен на всички потенциални клиенти.

  1. Вие не му плащате комисион 

Друга причина брокерът да посочи, че не работи с други агенции е фактът, че се е съгласил да работи за вас без заплащане.

Брокери, които се затрудняват да си намерят клиенти, може да прибягнат до обещания, че ще „работят“ за вас без комисион, като ще търсят такъв само от купувача. Звучи примамливо, но само на думи. При така поставени условия, брокерът отново няма да може да работи в сътрудничество с други агенции, но в този случай не от алчност за т.нар. „двойна сделка“. Щом няма комисион от страна на собственика на имота, единственият вариант за заплащане е купувачът да бъде клиент на същия брокер.

Ако сте поставили такова условие или някой ви е обещал, че ще „работи“ за вас без пари, не се надявайте, че ще получите професионална брокерска услуга.

Тъй като брокерът няма да може да работи в сътрудничество с другите агенции на пазара единственото, което ще направи е просто да пусне обява и да чака да му звънне директен клиент. Междувременно на всички останали обаждания от агенции ще бъде принуден да отказва оглед. Да, вие няма да платите за тази услуга, но реално няма и да получите много.

Замислете се и доколко ще работи във ваш интерес човек, на когото вие няма да заплащате?

Когато се стигне до договаряне на цена, няма ли този брокер, чието въжнаграждение зависи изцяло от другата страна по сделката, да има интерес офертата на купувача да бъде приета каквато и да е тя?

Автор: Bgimoti.net

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *