Покупко-продажбите на недвижими имоти през пандемичната 2020 г. са с 8.2% по-малко, отколкото през предходната година, показват данни на Агенцията по вписванията (АВ), цитирани от Капитал.

Пред агенцията са изповядани 185 445 сделки при 201 963 през предишните дванадесет месеца.

Данните отразяват само покупко-продажбите на сгради, части от тях и земя с нотариален акт, които са и преобладаващият тип сделки. Тази статистика не се припокрива напълно с тримесечни данни, в които АВ включва и по-специфични случаи като покупко-продажби с писмен договор, договори за покупко-продажба на наследство, за прехвърляне в изпълнение на дълг и др. Освен това са замъглени и от изповядването на сделки с ново строителство. Както е известно то се случва, когато имотът вече е завършен, макар договорът да е подписан години преди това. Въпреки тези несъвършенства данните са показателни за общата тенденция на пазара.

Най-рязък спад има през пролетта. Януари започва с 15.5% повече сделки на годишна база и това е най-високият месечен ръст за годината. През февруари той се забавя и е наполовина – 8.3%. Някои брокери отдадоха тази първонaчална активност и на притеснения, свързани с очакваното присъединяване на българския лев към механизма на обменните курсове ЕRM II.

През трите месеца на извънредно положение, затруднени огледи и изповядване на сделки пазарът се срина. Дъното беше достигнато през април – пълният месец с локдаун, с 55% спад на сделките. През март, в който животът беше затворен само наполовина, отливът е 27.5%. А май, в чиято втора половина мерките бяха вдигнати частично, намалението е 30.7%. Пораженията вероятно щяха да са по-големи, ако секторът не се беше дигитализирал, поне в някои дейности.

Юни беше месецът на наваксването с 6.3% повече сделки в национален мащаб. През юли ръстът се забави до 2.6%. А въпреки традиционния августовски пик през 2020 този месец донесе спад от 4.3%. Възможните обяснения са поне три: мигрантите, които обикновено купуват през летните си ваканции, през тази година се прибраха в страната по-рано. Чуждестранни туристи и купувачи на ваканционни имоти не успяха да дойдат. Освен това през юли и август хората бяха заети да наваксват друго – затворения живот при карантината.

Когато през септември се прибраха от плажовете, планините и селата броят на сделките скочи с 12.9% – най-доброто месечно постижение в COVID-годината. След този месец кривата на пазара вече започна да се движи в ритъма на миналогодишната, но под нейните нива. През октомври сделките се задържаха почти на нивото от 2019, но през ноември и декември намаляха със задълбочаващо се тепмо. През ноември, когато заболеваемостта достигна небивали високи, спадът на годишна база е 7%. Декември, когато вече бяха въведени и ограничителни мерки, той е 7.5%.

Покупко-продажбите с нотариален акт в София през годината са 26 988 – с почти 5% по-малко, отколкото през предходната. Спадът е под средния за страната, но по-голям, от този във Варна и Пловдив и сходен с отлива в Стара Загора.

Източник: Капитал

 

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *