Срокът за обявяване на една лека кола за „излязла от употреба“ в София се свива от две години на три месеца. Това реши Столичният общински съвет, който единодушно (с изключение на „Атака“) одобри предложението на на Борис Бонев, съобщава Дневник.

Този срок започва от датата на изтичане на валидността на последния годишен технически преглед.

Синхронизирането на общинската наредба с националната, която бе изменена в края на 2020 г. ще позволи намаляването на сроковете за премахване на изоставените коли, посочи общинският съветник от „Спаси София“.

С приемане на предложението се въвежда и едномесечен срок за реакция по сигнал от страна на районната администрация. „Тя вече е длъжна да предприеме конкретно действие за стикиране на колата в разумен срок и да информира гражданите за него. Прехвърлянето на отговорност вече няма да може да се ползва като извинение и по този начин се повишават ефективността и отчетността на работата“, добави Бонев.

Опростява се и процедурата по поставянето на оранжев стикер на предното стъкло на колата и премахването й, като в екипите вече няма да има полицаи от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). След поставянето му започва да тече тримесечен срок, в който собственика на колата може доброволно да я даде за скрап и да получи някакви пари или да я премести в частен имот. Ако колата бъде премахната принудително от общинските власти, собственикът не получава никакви средства за нея.

Източник: Дневник

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *