Малката площ на новопостроените жилища не е проблем само в България, а и в много други държави по света. Недостигът на големи парцели в централните райони на градовете и високите цени на квадратен метър са сред причините довели до намаляване на стандарта за големина на жилище през годините.

Вижте една съпоставка на размерите на жилищата в различните държави, като са разгледани още и площта, която се пада на човек от семейството и размерът на всекидневната.

По данни на demographia.com най-големи са домовете в Австралия (206 кв метра), следвани от САЩ (203 кв. метра) и Канада (177 кв. метра). В Европа най-големи домове имат в Дания (137 кв. метра ) и Гърция (126 кв. метра. Значително по-малки са жилищата във Франция (113 кв. м), Германия (109 кв. м), Италия (88 кв. м), Испания (97 кв. м) , Великобритания (76 кв. м). На дъното на класацията са Китай (60 кв. м) и Хонконг с 45 кв. м.

Големина на всекидневната

В САЩ големината на всекидневната е средно 30.6 кв. метра, по данни на EasyMove. Американските домове традиционно имат отворен план на всекидневната, която заема целия или почти целия първи етаж. В нея се обособяват различни кътове – за трапезария, за гледане на ТВ, кът за игра и т.н. Входно антре няма нито в къщите, нито в апартаментите – влиза се директно в дневната.

Във Великобритания се наблюдава намаляване на размера на домовете от 70-те години до сега, пише The Guardian. През 70-те години средностатистическата всекидневна е била 24.8 кв. метра, а днес тя е едва 17 кв. метра. На Острова не са фенове на американските отворени планове и предпочитат си обособяват отделни стаи за различните дейности.

В Австралия средният размер на всекидневната е 24.9 кв метра, по данни на Build Search. И тук отвореният план се предпочита, както и в САЩ. През 2017 и 2018 година се отчита увеличение от около 30% на размера на жилищната площ спрямо стандарта от 90-те години, показва доклада CommSec Home Size Trends Report.

Средна големина на една стая

Средната големина на една стая във Франция е 26.9 кв метра, а във Великобритания 15. кв. метра. Британците се оплакват от малките размери на новото строителство. Според комисията САВЕ (Комисия по архитектура и застроена среда) сред най-честите оплаквания на британците от новопостроените жилища е „В дневната няма място за голям диван и в кухнята няма място, за да си играят децата, докато готвя.“

Площ на човек от домакинството

Каква жилищна площ се пада на човек от домакинството?

Класация по данни на Commsec, RBA, UN и US census изглежда така:

Австралия – 89 кв. м/човек

САЩ – 77 кв. м/човек

Канада – 72 кв. м/човек

Дания – 65 кв. м/човек

Германия – 55 кв. м/човек

Гърция – 45 кв. м/човек

Франция – 43 кв. м/човек

Швеция – 40 кв. м/човек

Япония/Испания – 35 кв. м/човек

Великобритания – 33 кв. м/човек

Италия – 31 кв. м/човек

Русия – 22 кв. м/човек

Китай – 20 кв. м/човек

Хонконг – 15 кв. м/човек

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *