Заради пандемията много руснаци продават жилищата си в курортите, а българите проявяват засилен интерес, отбелязват брокери.

В началото на пандемията, през пролетта на миналата година, руски граждани, които имат имоти по българското Черноморие, започнали да продават, разказва пред Нова ТВ Люба Гордеева, която е посредник на пазара на недвижими имоти повече от 7 години.

„Има хора, които се оказаха в сложна икономическа ситуация. Например – при тях са се случили някакви кризи, останали са без работа и такива собственици, естествено побързаха да се освободят от имотите си зад граница”, казва тя.

Съотношението на курса рубла-евро също оказва влияние като прави неизгодно идването на руснаците в България. „Преди 10 години за руснаците тук беше много изгодно, но сега е обратното – по-изгодно е да си харчат парите в Русия, отколкото в България,“ коментират брокери.

Повечето от апартаментите, които руските собственици са обявили за продажба, са в Слънчев бряг, тъй като жилищата са сезонни. Но в големите градове като Несебър те все още пазят инвестициите си, тъй като на имотите се гледа като на подходящи за целогодишно ползване.

В Поморие брокери съобщават, че масово продаване няма. „Когато една фамилия има няколко имота, единият може да се продаде, но не можем да кажем, че се продава масово,“ казва пред Нова Катя Калибарова, мениджър на агенция. Това е и причината цените да не падат.

„Българските купувачи имат интерес да вложат парите си в имоти по Черноморието, тъй като лихвените проценти са ниски,“ казва Михаела Райчева, юрист в агенция за имоти, според която също поевтиняване няма. Тя съобщава и за интересна тенденция при цените – „Апартаментите на вторичния пазар, вече обзаведени са по-евтини от тези, които се предлагат от строителите в момента. Може да се намери готов и обзаведен имот с цена около 600-700 евро на кв. метър в Поморие, докато на първичния пазар новите жилища са със средна цена около 800 евро на кв метър.

И по Черноморието, както и в София, има голям проблем с фалшиви обяви на некоректни фирми, казват брокерите.  Те се публикуват на много ниска цена, за да привлекат клиенти, но създават погрешна представа у хората за това, което може да получат за парите си.

Източник: НОВА 

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *