Градовете се променят, но тези 10 улици в продължение на векове пазят своята слава.

До днес разходка по тях е едно от най-големите забавления за жителите и гостите на тези градове. Споменават се в произведенията на най-великите писатели, в учебниците по история, увековечени са в картини на най-добрите художници.

Вижте 10 улици, по които трябва да се разходите:

Шанз Елизе, Париж, Франция

Преди Ковид -19 от тук преминаваха по 300 000 души на ден.

Авенюто е дълго едва 2 км и широко 70 метра. То свързва две от най-големите атракции на Париж – Триумфалната Арка и площад Конкорд.

Тук има магазини само на най-скъпите марки в света, както и концентрация на 5-звездни хотели с високи цени.

Почти никой не живее на тази улица. Тя е в класацията на най-скъпи наеми и почти никой не може да си позволи жилищен имот.

В първата неделя на всеки месец улицата е забранена за автомобили.

Някога е изглеждало така:

 

Виа Джудека, Бурано, Италия

Едно от най-популярните места на остров Бурано.  Улицата е известна с многоцветните къщи покрай канала. Легендата гласи, че някога рибарите боядисвали домовете си във възможно най-яркия цвят, за да се открояват в мъгла. Бурано е само на половин час път с лодка от Венеция. Островът е известен и с производството на красива дантела.

Таймс Скуеър, Ню Йорк, САЩ

Площадът е малък и отвсякъде агресивно светят реклами и надписи. Рекламите, които виждате тук,

генерират около 23 млн. долара приходи на година.

Това е мястото, на което се организира едно от най-пищните партита за Нова година в света. Новогодишният концерт се гледа от около 100 милиона зрители по телевизията.

Светещият знак на NASDAQ е най-високият LED надпис в света (11 метра).

Първоначално площадтът се е наричал Лонгейкър. Името е сменено на Таймс скуеър през 1904 година, когато тук се мести централата на New York Times.

Ломбард Стрийт, Сан Франциско, Калифорния

Известна е с това, че е извита и има осем остри завоя, които погледнати отдалеч изглеждат живописно. Улицата е такава, за да се направи 27-градусовия наклон по-лесен за колите.

Ако ще пътувате с кола – въоръжете се с търпение. Разрешената скорост е 8 км/час, а понякога може да ви се наложи да чакате 20 минути за да вземете само един от завоите.

Посещава се от около 2 милиона туристи на година и е любимо място на фотографите.

Нихавн, Копенхаген, Дания

Това пристанище очарова  с къщите от 17-ти и 18-ти век около него. Изпълнено е с приятни кафенета, а на Коледа украсата винаги е впечатляваща.

Построено е от Крал Кристиан V между 1670-1673 г. Естествено тогава не са имали никаква техника – използвани са военнопленици, които са копаели на ръка.

Освен като пристанище, е било извстно и като център на проституцията до 1960 година, когато районът започва да чисти имиджа си.

Тук е живял прочутия автор Ханс Кристиян Андерсън.

Твърди се, че Ателието за татуировки в сграда номер 17 е най-старото в света и оперира още от 1884 г.

Кралската миля, Единбург

Кралската миля е в сърцето на града. Започва от Замъка Единбург и води до Двореца Холирудхаус. Днес е изпълнена с магазини за сувенрири, типични шотландски пъбове и атракции за туристи. Изминава се за около 15-20 минути.

Ла Рамбла, Испания

Ла Рамбла присъства във всички класации на забележителностите на Барселона. Дълга е около километър и половина и е посветена на магазини и атракции за туристи. Пазете се от джебчии.

Това е мястото, на което феновете на футболния отбор Барселона се събират да празнуват след спечелен мач.

Така е изглеждала през 1905 година:

Пътеката на философите, Киото, Япония

Това е много тясна каменна уличка, която следва канала в старата част на Киото. Най-красиво е през пролетта, когато черешовите дръвчета цъфтят в прекрасни цветое.

Миконос, Гърция

Белите улици на Миконос са известни и разпознаваеми в цял цвят. Местните са строили само в бяло, за да се защитят от слънцето, което през лятото тук е безмилостно. Вратите и прозорците обаче са червени, зелени или сини – така са правили някога моряците и тази цветова традиция се спазва и до днес.

Някога Миконос е бил сборен пункт за пирати, а днес е един от най-прочутите (и скъпи) курорти. Тук идват на почивка звезди като Леонарди Дикаприо, Парис Хилтън и много други.

Виа Долореса, Йерусалим

Счита се, че по тзи път е минал Христос към кръста. Всяка година поклонници от цял цвят идват тук, за да изминат пътя от града до хълма на разпятието.

Името на улицата означава“Пътят на страданието“.

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *