Въпреки пандемията се оказва, че цените на имотите в София продължават да растат. Трудно може да се намери жилище в София под 1000 евро за кв.м. Немалко хора предполагаха, че пандемията ще предизвика криза на имотния пазар, но това така и не се случи.

“Пазарът на имоти се влияе от настоящата пандемия и от всичко онова, което се случва в международен план, но се влияе в посока развитие. Има растеж на пазара на недвижими имоти и като ценови нива, и като динамика. Разбира се, не навсякъде и на всички територии”, казва Ирена Перфанова – зам.-председател на Националното сдружение “Недвижими имоти” пред БНР.

Тенденцията за концентрация на хората в по-големите населени места е още от преди пандемията и е свързано с дигитализацията и с бъдещото развитие на тези населени места. Търсенето и предлагането се вяват пазарен регулатор на това на къде ще вървят цените и какво ще бъде темпото на развитие на пазара.

По думите ѝ в момента заради повишаване на цените на суровините, се увеличават и цените на имотите в столицата. Това влияе особено много на новото строителство, което пък е индикатор за това, което се случва на пазара, а също така оказва влияние и на общото ниво на цените на имотния пазар. В строителството се покачи и цената на труда, както и цената на земята, отбелязва Перфанова.

Традиционно най-скъпи квартали на София остават Лозенец, Изток, Иван Вазов, Стрелбище. Популярност набира Полигона, с развитието около Тех Парк. По-ниски остават цените в по-отдалечените райони, които са близки с някогашните т.нар. работнически квартали на града. И в едните и в другите райони, обаче, цените растат, единствено темпът на ръст е различен.

Виж още: Какви са цените на имотите в София по квартали?

Повече от 50-60% от купувачите са с кредит. Това е ръст на купувачите с кредит от 3.4% за първото тримесечие спрямо това от миналата година и 2.7% спрямо същото тримесечие на предходната година. Това е логично като се имат предвид ниските лихви, коментира експертът. В момента банките се стремят да поддържат самоучастие на купувачите от порядъка на 15%. Младите купувачи търсят по-голям процент от сумата в кредит и възможно най-малък самоучастие.

Мотиви за покупка

Мотивите за покупка са различни – голяма част от младите хора, които купуват първо жилище, го правят с цел да живеят в него. Не малка част купуват за инвестиция. Някои купуват два имота – един за собствено ползване и един за отдаване под наем. Нуждата от по-голямо жилище за нарастващо семейство е също сред най-честите причини за покупка.

Повечето купувачи са българи, дори при ваканционните имоти и имотите в малки села.

Забелязва се тенденцията българите да искат втори дом за отдих – сред природата, извън големи населени места.

Да се продава, да се купува, да се живее под наем или да не се предприема нищо в момента?

На този въпрос експертът уточнява, че не може да се отговори ендозначно за всеки човек, защото зависи от индивидуалното финансово състояние. Има много въпроси, на които трябав да си отговори човек, преди да вземе това решение – ще се ползва ли кредит, как ще се връща, какво ще прави човек със средствата, които получи за имота си и дали ще може да ги съхрани по по-добър начин.

Източник: БНР

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *