Умерен ръст на средните цени на имотите с около 5% през 2020-а на  годишна база, показва годишен доклад на Адванс Експертни оценки, водеща компания в сектора. Ръстът в столицата се дължи на активния пазар на новопостроени жилища в растящите квартали и недостатъчното предлагане на качествени имоти в установените елитни райони.

„През 2020-а бяхме изключително внимателни дали и как Covid-19 кризата ще повлияе на стойността на жилищата. Но търсенето на купувачите продължи, продавачите не изпаднаха в паника, напротив, много от тях дори оттеглиха офертите си в очакване на по-добри времена. Така че търсене и предлагане се оказаха в дисбаланс, който да доведе до повишаване на риска“, коментира Ценка Божилова, управляващ партньор в Адванс Експертни оценки.

В същото време оценките на жилищата в някои квартали, сред които Овча купел и Света Троица, показват спад. Той е в резултат на изчерпване потенциала на растеж, продиктуван от външни фактори като развитието на метрото и липсата на предлагане на атрактивни нови парцели там.

Кварталите с най-голям брой изготвени оценки в София и респективно по-висока активност на жилищния пазар са Витоша, Дружба, Център, Манастирски ливади и Младост. Това са и районите с по-разнообразно предлагане на ново строителство.

Източник: Адванс Експертни оценки

Автоматизиран модел за оценки

Както в много други сектори, кризата ускори процеса по дигитализация и автоматизация на оценителските услуги. В сектора на недвижимите имоти това има ключова роля, тъй като увеличава достъпността и прозрачността на пазара.

„През последните години ясно се вижда как фокусът на инвеститорите трайно се насочва към технологичните компании. Инвестицията в софтуерните разработки в бизнеси с различна сфера на дейност винаги носят не само възвръщаемост на средствата, но и добавена стойност в качеството на услугите. Софуерните решения освобождават ресурс за хората, за да могат да използват по-ефективно експертизата си, в което дигиталните продукти не могат да ги заместят“, каза Светослав Димитров, съосновател на Българска финтек асоциация.

„Адванс въвежда първия за българския пазар автоматизиран модел за изготвяне на оценки. Софтуерното решение съхранява и обработва огромна база данни, с което прави работата на експерт оценителите много по-бърза и прецизна и успешно контролира субективния фактор.Продуктът съкращава времето за техническо изпълнение на доклада, като същевременно освобождава ресурс на оценителя за по-добра и задълбочена обосновка на резултатите.

„И занапред всеки наш оценител ще удостоверява доклада с подписа си, което означава, че експертността, уменията и опитът на оценителите остават определящи. Софтуерът и изкуственият интелект служат на експертите  – те са разработени, така че да извършват всички автоматични дейности и може би най-важното – процесите се извършват много по-бързо с минимален риск от грешки.”, каза Ценка Божилова.

Близо 50% от оценителските доклади, изготвени от Адванс през изминалата година, са за целите на кредитирането – отпускането на нови или предоговаряне на стари заеми.

Друга част са поръчани от страните в сделки за покупко-продажби както на имоти, така и на широк кръг от разнообразни активи и бизнеси.

“Собственици на хотели и други туристически обекти, както и транспортен бизнес, засегнат от COVID, възлагат изготвянето на актуални оценки на активите си, за да търсят рефинансиране. Очакваме този тип оценки да зачестят с изтичането на мораториума върху кредитите, особено от компаниите, които са се възползвали от кредитната ваканция, но до момента не са правили преоценка на активите си“, допълва Ценка Божилова.

От компанията очакват динамиката на пазара на жилища и оценките на имоти да бъде стабилна през 2021 г., инвестиционните проекти да бъдат успешно завършени, с което да се запазят устойчиви ценовите нива на жилищните имоти.

Сходни новини

Няма коментари до момента

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *